Dyrkning & høsten

Dyrkning

Fra midt i maj til sidst i juni planter batatproducenterne i North Carolina tusindvis af unge planter ud i lange rækker. Planterne vokser sig store og kraftige i løbet af de varme sommermåneder; de sender lange udløbere ud, mens de aflange, orangegule rodfrugter udvikler sig under jorden.

Høsten er håndarbejde

Høsten begynder i den første halvdel af september. Før kartoflerne tages op, mejer farmerne de overjordiske dele af planterne af. Søde kartofler har en relativt tynd skræl. For at undgå at beskadige skrællerne høster markarbejderne derfor kartoflerne forsigtigt i hånden og samler dem nænsomt i spande, som senere tømmes over i større opbevaringsbeholdere af træ.

Sæson hele året

Kun en femtedel af høsten kommer på markedet med det samme. Resten lagres i store træbeholdere i klimakontrollerede lagerhaller. På den måde bevares kvaliteten optimalt, og de søde kartofler kan opbevares i op til 12 måneder, uden at deres smag eller konsistens forringes. Derfor kan man købe søde kartofler på alle tider af året.

Süßkartoffel Schweden/Dänemark

Tips om søde kartofler

Hvilke søde kartofler skal jeg vælge?

Vælg altid faste eksemplarer med en ensartet dyb orange farve. De har de fleste næringsstoffer og er dejligt søde i smagen.

Hvordan opbevares søde kartofler bedst?

Ikke i køleskabet! Hvis der er én ting, de søde rodfrugter fra den solrige sydstat ikke bryder sig om, er det kulde, for det gør dem faste, hårde og helt stive i midten.

Opbevar dem i stedet tørt og køligt. Kælderen er fx et særdeles egnet opbevaringssted.

Süßkartoffel Schweden/Dänemark

Yderligere tips:

  • Brug helst de søde kartofler senest 1-2 uger efter købet for at få den bedste smagsoplevelse.
  • For at undgå brune misfarvninger kan du skylle bataterne med koldt vand, hvis du skærer dem i mindre stykker.
  • Kog helst de søde kartofler med skræl; dermed bevares næsten alle næringsstofferne.
  • Kogte batater kan med fordel fryses ned. Det gøres bedst ved at vikle dem ind i et stykke stanniol (med skræl) og komme dem i en lufttæt frysepose, før du lægger dem i fryseren.

Tilberedning

Søde kartofler smager godt til næsten alt. Du kan fx servere dem til svinekød, kylling, kalkun, oksekød, lammekød eller andet kød. De er også supergode i supper, gryderetter og salater. Desuden kan de bruges som ingrediens i brød, kager, lagkager og endda budding. Og i modsætning til de kartofler, vi dyrker herhjemme, kan de også fint spises rå!

Søde kartofler harmonerer især godt med følgende råvarer: appelsinjuice og reven appelsinskal, rom, bourbon, ingefær, råsukker, sirup, rosiner, pekannødder og korender.

Süßkartoffel Schweden/Dänemark

Bagning

Prik kartoflerne flere steder med en gaffel, og bag dem i ovnen ved 200 til 220°C, til de er møre.

Dampning

Damp kartoflerne hele med skræl i en dampkurv i ca. 40 til 50 minutter. Uden skræl og skåret i tern skal de kun have ca. 30 minutter.

Kogning

Afhængigt af størrelsen skal hele skrællede søde kartofler koge i ca. 35 til 45 minutter i vand tilsat salt.

Mikroovn

Prik de hele kartofler med skræl flere steder med en gaffel, og bag dem i 4 til 6 minutter på højeste effekttrin.

Fritering

De søde kartofler koges i 10 minutter, skrælles og skæres i strimler. Derefter friteres de i varm olie og serveres med salt og peber.

Råkost

Skær de rå kartofler i stænger, og servér dem med æblemos eller yoghurt som dip.